Abeceda Paralympiády 2

28.07.2016 17:18

O přípravách a souvislostech Paralympijských her v Riu de Janeiro, a o tom, kdy se konají mé "Z jako Závody".

M jako Medaile

„My počítáme s tím, že by naši Paralympionici mohli přivézt kolem devíti medailí. Pokud by se tak stalo, tak bych byla velice spokojená. (Alena Erlebachová, ČPV).

To by bylo krásné a všem bych to moc přála. Někdo má více pokusů (až 5), někdo pouze jeden. Já mám dva pokusy (silniční závod a časovka). Nevzdávám nic předem, ale jsem člověk zdravého rozumu a umím si vypočítat. jaká je pravděpodobnost, že pokazí závod hlavní favoritky, které se od Ostende někde schovávají . Medaili přeju Renatě z Polska, která závodí jen o rok déle než já, a kterou obdivuju  i pro odvahu vůbec jet (když vidí fotky znetvořených miminek a přitom ví, že chce mít dítě..., zdravé sportovkyně jsou na tom přeci jen lépe, neboť donosit dítě v ochrnuté části těla je samo o sobě malý zázrak)).

O jako Oblečení

„Naše výprava bude mít, stejně jako na předchozích hrách, stejnou kolekci oblečení, jako výprava olympijská. Předávání kolekcí proběhne v týdnu od 2.8.... Oficiální kolekce volnočasová a nástupová je určena na zahajovací ceremoniál, přebírání medailí atp.(nejde o soutěžní oblečení, to sportům zabezpečují svazy).“

Tak k tomuto bodu se vyjádřím až v úterý podle toho, co dostaneme (černobílý pruhovaný župánek?). Protože nebudeme na slavnostním zahájení, je mi to celkem fuk. Škoda, že se kolekce neinspirovala secesními motivy, které by do karnevalu v Riu zapadly lépe. Kupka-Mucha-Klimt jako Londýn-Rio de Janeiro-Tokio. Nic proti Zátopkovi, ale jako grafik asi nebyl českou jedničkou.

U jako Ubytování

"Ubytování je zajištěno v dvoulůžkových pokojích v paralympijské vesnici. Všechny pokoje jsou bezbariérové."

Kéž by byla bezbariérová i koupelna! Nad ránem jsme přijeli z posledních závodů evropského poháru EHC. Bydleli jsme v údajně bezbariérovém apartmánu v horském městečku 100km od Turína (mailem jsem se ujišťovala, že je skutečně nejen bezbariérový, ale i pro vozíčkáře. Nebyl. Dokonce jsem se tentokrát 

Z jako Závody

Časovka bude 14.9. okolo poledne (pojedeme v pořadí podle posledního uveřejněného rankingu, před námi jedou ostatní kategorie handbiků. Přesný startovní čas budu znát až 1-2 dny před závodem). Trasa závodu měří 20km a vede po dvouproudé silnici podél pobřeží (převýšení 4-5m)

Silniční závod startuje 15.9.

Vypadá to, že ještě nějaký čas zbývá. Ale není ho už moc!