Paralympiáda - příběhy MH3*

25.07.2021 17:46

Sluší se napsat pár slov i o kategorii mužů. Jako v každém silově vytrvalostním sportu je jich více než nás. Odhadem tak dvakrát více. A větší konkurence znamená, že i špičkových handbikerů je mnohem víc. Možná ani jeden z níže jmenovaných v Tokiu na medaili nedosáhne, ale bez ohledu na to legendami už stejně jsou.

Heinz Frei (narozen 28. ledna 1958) je švýcarský sportovec. „Ve věku 20 let jsem si musel přiznat, že už nikdy nemohu stát na nohou. Ale také jsem věděl, že teď chci vzít život do svých rukou. Od chvíle, kdy jsem se rozhodl, začala má cesta za poznáním možností mého těla a ještě stále mám tolik před sebou." Frei má za sebou dlouhou závodní kariéru, třikrát vyhrál na „formulce“ (závodní varianta vozíku) London Marathon. Má doma 15 zlatých medailí z letních i zimních paralympiád, 8 stříbrných a 11 bronzových. V atletice soutěžil na všech letních paralympijských hrách od roku 1984 do roku 2008 a od roku 2008, soutěží v cyklistice (handbike). Na zimní paralympiádě závodil v běhu na lyžích v letech 1984 až 2006 a v biatlonu v roce 1994. Je jedním z nejúspěšnějších sportovců na světě. Ani se nechce věřit, že jeho sportovní kariéru zahájilo jedno malé uklouznutí při prohlídce trasy závodu v horském běhu. Heinz Frei je ženatý, má syna a dceru ve věku mých dětí, takže je možné, že brzy bude dědečkem (pokud již není). O jeho popularitě ve Švýcarsku vím jen tolik, že na letišti v Londýně letušky Swiss Airu omdlívaly štěstím, že poletí s takovou legendou.

Tokio 2021 budou jeho desáté letní paralympijské hry. Má příležitost ukončit svou kariéru v zemi, kde již soutěžil na zimní paralympiádě v Naganu a vytvořil svůj světový rekord v maratonu (na formulce).

Vico Merklein - německý paracyklista (*12. srpna 1977 v Berlíně) je paraplegik od nehody na motorce den před jeho 20. narozeninami. Tři roky po této nehodě zahájil svou kariéru jako handbiker. Po letech tréninku vyhrál Vico Merklein maratony v roce 2009 v Duisburgu a Mannheimu. Na maratonu v Heidelbergu vytvořil nový světový rekord v maratónské vzdálenosti s časem 1:00:03 h. Jezdil také se čtyřčlenným týmem v Race Across America, ve kterém musí být vzdálenost více než 4800 kilometrů mezi Oceanside a Indianapolisem překonána do devíti dnů.  V roce 2013 překonal světový rekord, který vytvořil v Heidelbergském maratonu, opět na maratonské vzdálenosti s novým nejlepším časem 00:58:56 h. Má stříbrnou medaili z paralympiády 2012 v Londýně, zlatou a bronzovou z Ria 2016. Tokio prý bude jeho poslední paralympiáda. No tak tomu nevěřím :-)

Walter Ablinger  (*12. května 1969 v Schärdingu) je rakouský paracyklista. Závodil ve více sportech (v alpském lyžování, běhu na lyžích, triatlonu, atletice a plavání) Walter je vyučený tesař. Působil  také jako voják v letech 1988 až 1996 na misích OSN na Kypru a v Sýrii. Pak znovu pracoval jako tesař. V roce 1999 spadl z lešení na staveništi, od té doby je na invalidním vozíku. Je ženatý a má tři dcery. Třikrát vyhrál závod na mistrovství světa a z Paralympiád má dvě stříbrné a jednu zlatou medaili (Rio 2016).

Výše uvedení handbikeři jsou legendami tohoto sportu. V konkurenci s mladými to budou mít těžké - ačkoli - lze označit za mladého současného mistra světa v časovce Paola Cecchetta (54)? V této kategorii je opravdu těžké najít favorita.