Na handbiku počesku 8 - Blatná

31.07.2017 19:06

Blatná, město, zámek, rybníky - co dalšího se člověku vybaví? Mě tedy určitě cyklistika. Už jsem psala jednou o cyklistickém závodě okolo Blatné, do kterého jsme se před dvěma lety vpašovali. Až na kostky na náměstí hezké svezení. Letos jsem nejela z náměstí na východ, ale na západ.

Trasa: Blatná, Hajany, Lnáře, Kasejovice, Hradiště, Slatina, Lnářský Málkov, Kadov, Vrbno, Blatná

Parkování: náměstí Míru 100, Blatná

Délka trasy: 40 km

Celkové stoupání: 500 m (tomu se mi nechce věřit)

Povrch: asfalt

"Prosím Vás, jedu dobře do Hajan?", ptám se maminky s kočárkem a obě se tomu smějeme. Tentokrát jsem si trasu nastudovala, ptát se vlastně ani nemusím, ale některé otázky musí být položeny. Pokračuju rovně okolo strojíren, za Hajany se držím vlevo, ve Lnářích za hrází Zámeckého rybníka doprava, okolo obecního úřadu další tři kilometry po silnici 177, ze které jsem sjedu Újezdského rybníka podle směrovky na Kasejovice.

Kasejovice jsou město, ačkoli mají méně obyvatel než Kolovraty. Celé okolí patřilo vladykům z Chanovic, pár set metrů od jejich tvrze jsem projíždím. Na kafe se u nich nezastavím, pospíchám, čeká mě odpolední směna na chalupě u Strakonic.

Zbytek trasy vede mírně zvlněnou krajinou, kde ten, kdo se trochu rozjede z kopečka, nemusí ani v protikopci řadit na menší tác. V každé vesnici mě někdo zdravil, což se mi často nestává. Až jsem si říkala, kdopak tu asi dělá osvětu handbiku a děkovala za vlídné přijetí. Největší zážitek je posledních devět kilometrů z Kadova - na silnici kolem mě projelo jen jedno auto a jedna motorka.  

Byl to výlet za odměnu - na silnici a přitom v přírodě - tenhle pocit v okolí Prahy moc často nezažívám. Nejsem básník, což je škoda, neboť pak je můj popis nedokonalý. Aby mě někdo neosočil, že zatajuji záporné stránky výletu, jednu chybičku přeci jen měl. Pokud se Vám přihodí, že přijedete do Blatné v pravé poledne, počítejte s tím, že se na náměstí několik minut nepobavíte. Kostelní zvon překračuje všechny hlukové limity a zvonění trvá opravdu dlouho. A tak jsem se dozvěděla o levné jídelně až ve chvíli, kdy už jsem seděla v autě. Aspoň nebudu tlustá.